- L’acte va servir per mostrar a la ciutadania una de les col·leccions de dades de salut poblacional més importants del territori i alguns dels estudis que s’estan duent a terme amb elles.
- Aquesta operació forma part del Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Girona, regió saludable”, coordinat per la Diputació de Girona, emmarcat en el RIS3Cat i Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i cofinançat pel fons FEDER de la Unió Europea i per la Diputació de Girona.
L’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona va acollir la presentació del projecte “Girona Health LivingLab” de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), amb la presència de prop de 70 persones. L’acte conduït per Tomàs Molina, cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya, va servir per donar a conèixer la importància de la informació de salut que es va recollir de 2.577 persones voluntàries amb edats a partir de 16 anys de les comarques gironines. Una informació que conté detalls exhaustius sobre diversos indicadors i biomarcadors del seu estat de salut, i que obre la porta a múltiples recerques sobre la salut de la població.
La diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, va iniciar l’acte exposant el Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Girona, regió saludable”, on s’emmarca l’operació “Girona Health LivingLab” liderada per l’IDIBGI.
El projecte PECT “Girona, regió saludable” consta de dues operacions més que el vesteixen, liderades respectivament per Dipsalut i la Fundació Salut Empordà. D’una banda, Pau Batlle, coordinador de l’Observatori de Dipsalut, va parlar de la creació de l’Observatori de desigualtats socials i de salut. De l’altra, Pere Plaja, director d’Innovació, Recerca i Desenvolupament de la Fundació Salut Empordà, va donar a conèixer l’operació que va crear el “Pol de salut i social de l’Alt Empordà”.
Seguidament, la Dra. Marga Nadal, directora de l’IDIBGI, va introduir l’operació “Girona Health LivingLab”, agraint la feina feta als equips investigadors, a les institucions involucrades, i a les persones voluntàries per participar projecte.
Per detallar els aspectes rellevants del projecte, van intervenir els investigadors que van liderar el projecte, que van accentuar la gran utilitat de les dades poblacionals que es van recollir en aquest estudi.
Josep Puig, investigador en imatge mèdica, va mostrar un recull d’imatges de ressonància magnètica, que s’estan analitzant per part de l’equip investigador. Aquesta anàlisi podria ajudar a comprendre millor la salut de la població i poder contribuir en millorar les polítiques de salut i pràctiques clíniques.
En la intervenció de Rafel Ramos, cap del grup de recerca en Salut Vascular, es van plasmar els primers resultats de l’estudi que s’han extret des del seu equip. Concretament pel que fa a la salut vascular, Ramos mostrava les dades recopilades durant el projecte on poden detectar l’ateroesclerosi asimptomàtica en diferents parts del cos, destacant que tenen per objectiu la prevenció del seu progrés i conseqüències.
Un altre exemple de resultats del projecte va ser el que va presentar Josep Garre, investigador en l’àmbit de l’envelliment, on s’analitzen les repercussions dels canvis en l’estil de vida causats pel confinament durant la pandèmia de la COVID-19 en la salut mental de la població de la demarcació de Girona. Els resultats han permès identificar factors de risc per a trastorns afectius en situacions de confinament.
Finalment va ser el torn de la investigadora Anna Motger, representant del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI que lidera per José Manuel Fernández-Real, molt actiu en el desenvolupament del projecte. Motger va exposar la importància de dur a terme recerca amb perspectiva de gènere en salut, és a dir, tenint en compte les diferències biològiques entre homes i dones, fet que possibilita elaborar tractaments més personalitzats i adequats a cada persona. La investigadora va posar d’exemple la seva recerca, que analitza el metabolisme del triptòfan. Es tracta d’un component essencial per a la síntesi de serotonina, coneguda com el neurotransmissor de la felicitat, i la seva relació amb la salut mental de dones i homes, on ja han començat a detectar diferències.
L’acte va finalitzar amb la xerrada de Tomàs Molina “El temps de 2030, com afectarà la nostra salut?”. Posant el focus en el futur, el cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya, va acostar al públic algunes característiques de com podria ser el clima dels pròxims anys. Un factor important que afecta a la salut i al benestar de les persones.
El Projecte va ser presentat a la convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) emmarcats en la RIS3Cat i el Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 amb un ajut de 710.188,8€ i per la Diputació de Girona amb un ajut de 355.094,4€.