Projecte per convertir Girona en territori saludable

Liderat per l’Idibgi, el primer pas és fer una fotografia de l’estat de salut dels gironins amb 2.000 entrevistes

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) lidera el projecte Girona, health living lab (Girona, regió saludable) que té com a objectiu convertir la demarcació en un territori de referència on es promogui la capacitat de les persones de controlar la seva salut i els factors que la determinen per tal d’incidir en la prevenció de les malalties cròniques més prevalents. Investigadors de l’Idibgi han començat a fer el treball de camp entre els veïns de Girona (amb entrevistes a unes 400 persones majors de 18 anys) i també de la comarca de l’Alt Empordà (s’entrevistarà 550 veïns). Es volen conèixer els factors que impacten directament en la salut de la població adulta, com ara els estils de vida, les característiques sociodemogràfiques i econòmiques, la discapacitat, la memòria, la qualitat de vida, el suport social, la medicació, la prevalença de factors de risc i les malalties cròniques. “La idea és fer una radiografia de la població per tenir informació sobre el seu estil de vida; disposar d’una visió holística d’aquells factors que són determinants en la seva salut”, ha explicat el doctor Rafael Ramos, investigador principal del projecte.

Amb tota aquesta informació, es podrà detectar quines són les intervencions més adequades per implantar al territori en relació amb la promoció de la salut i el benestar i en la prevenció de malalties cròniques, i alhora millorar el disseny de les polítiques públiques de salut.

LES XIFRES
400 veïns i veïnes de la ciutat de Girona de més de 18 anys formen part del treball de camp d’aquest estudi.
355.094 euros són els diners que aporta la Diputació de Girona al projecte, de dos anys de durada.

Més de 700.000 euros del Feder
El projecte és finançat per fons europeus, concretament amb un ajut de 710.188,8 euros, i per la Diputació de Girona, que hi aporta 355.094,4 euros. També hi participen la Fundació Salut Empordà i la UdG. Pel que fa a les entrevistes que es fan a l’Alt Empordà, el calendari previst és iniciar-les a Castelló d’Empúries i al setembre traslladar la investigació a Roses. El projecte s’estendrà a tota la demarcació i es preveu arribar, en un parell d’anys, a 2.000 persones del Gironès, l’Alt i el Baix Empordà, la Selva, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Cerdanya oriental.

Font: El Punt Avui. https://www.elpuntavui.cat/societat/article/1615065-projecte-per-convertir-girona-en-territori-saludable.html

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *