El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió saludable» té l’objectiu de convertir el territori gironí en un lloc on es promogui la salut i el benestar dels seus habitants, i d’augmentar la capacitat per prevenir les malalties cròniques comunitàries prevalents i, en especial, aquelles que afecten les persones més dependents i vulnerables.
En aquest PECT hi estan implicats l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Fundació Salut Empordà i Dipsalut.
Concretament, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona hi participa amb l’Observatori Social i de Salut, que s’encarregarà d’obtenir i compartir informació objectiva sobre les diferents condicions de vida de les persones al territori i de com aquestes desigualtats porten a diferents nivells de salut i qualitat de vida. Aquest coneixement es difondrà per tal de poder fonamentar polítiques, programes i accions que permetin combatre les desigualtats socials que hi ha a la base de les desigualtats en salut. L’Observatori vol, doncs, esdevenir una útil eina per a diagnosticar la realitat i les tendències a cada territori, amb un focus especial sobre les desigualtats socials, i poder dissenyar i implementar polítiques veritablement efectives.
El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, regió saludable» busca crear un sistema innovador de gestió cooperativa entre els agents de salut del territori per tal d’abordar noves intervencions en promoció de la salut i benestar, especialment en població depenent i vulnerable.
La presidenta de Dipsalut i vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig i Ferrer, ha manifestat que «Es tracta de treballar en xarxa per tal de generar i compartir coneixements molt valuosos, coneixements clau a l’hora de dissenyar noves polítiques públiques que veritablement promoguin la salut i el benestar de les persones».
La meitat del cost del “Girona, regió saludable” es finança amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Una quarta part va a càrrec de les mateixes entitats que lideren cada acció i el 25% restant (656.219 euros) està finançat per la Diputació de Girona.
Forma part del conjunt de cinc projectes d’especialització i competitivitat territorial de la Diputació de Girona.Tal com es va fer constar en la presentació de la campanya, els PECT són iniciatives impulsades pels agents del territori i liderades per les entitats públiques locals (diputacions, ajuntaments i consells comarcals), que articulen projectes amb operacions i actuacions per a la transformació econòmica del territori i que tenen un fort component d’innovació. Contribueixen als objectius i les prioritats de la RIS3CAT (Estratègia de Desenvolupament Intel·ligent de Catalunya) i del programa operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020; compten amb la participació del teixit social i econòmic i tenen un impacte en la competitivitat del territori.